mandag, januar 07, 2008

Det bør koste at blive væk

Mange udebliver fra aftaler på hospitalet. Sidste år var tallet på hele 25.000 – alene på Rigshospitalet! Dette koster sundhedsvæsnet unødigt mange millioner, og stadig forstår jeg ikke, hvorfor sundheds-ministeren ikke foreslår større „sanktioner“ end at påbegynde SMS-påmindelse til patienterne.

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut påpeger ellers, at den bedste måde at komme tendensen til livs er, at udstede bøder til patienter som bliver væk – uden på forhånd at melde sit fravær. Jeg er meget enig, uden dog at gå for voldsomt til værks. Et symbolsk beløb på f.eks. en halvtredser, for at blive væk er fuldstændig fair. Melder man dog afbud, skal det ikke koste en krone.

I bund og grund handler det om at holdningspåvirke folk. Vi bliver nød til at opfinde nogle sanktioner imod at blive væk til undersøgelser, som i gennemsnit koster fællesskabet mellem 1.700 og 2.000 kr.

Usympatisk holdning fra Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti har også været ude med et forslag. Holdningen er, at patienter som ikke møder op, fremover skal bagerst i køen. Det mener jeg – både etisk og moralsk – er en forkastelig holdning. Folks helbred skal man ikke gamble med. Kun de økonomiske incitamenter bør man inddrage, for at opnå et mere effektivt sundhedssystem.

Ingen kommentarer: