onsdag, januar 02, 2008

Fogh – fra julemand til hulemand

Året er 2008, og traditionen tro har vi de seneste dage været klistret til skærmen ved aftenstid, for at se hhv. dronningens og statsministerens nytårstaler. I år er ikke som de andre år: Rent faktisk leverede Majestæten i denne runde en meget bedre, mere politisk og endnu mere spændende nytårstale end landets statsminister. Når dronningen taler om, at „menneskelig fattigdom nødig skulle blive prisen for materiel rigdom“ kunne det påfaldende lyde som en socialdemokratisk statsminister, der taler til nationen. Gode ord. Men at statsministeren, stik mod retorikken i den netop overståede valgkamp, tyr til mådehold, er en skuffelse.

At valgkampen er ovre, og det måske er én af Anders Fogh Rasmussens sidste nytårstaler, er der ingen tvivl om. Fogh er simpelthen ved at forandre sig til den gamle, klassiske Fogh. Hulemanden træder i karakter.

Løftebrud fra en benhård taktiker

Det er utroligt, hvor lidt Anders Fogh Rasmussen på mig virker som en politiker. Han er en hård taktiker som, ganske kynisk og lige efter en valgkamp, ændrer retorikken fuldstændig. Bl.a. siger han i talen:


„Ingen har glæde af at stille for store krav i dag – for at få den dobbelte regning i morgen.“

Dette citat er et af de mest bemærkelsesværdige, som uden tvivl – og meget direkte – er adresseret til vores offentlige ansatte. Jeg begriber ikke, hvordan landets statsminister, kan bede mennesker som passer vores børn og ældre til en månedsløn på 16.000 kr. om at holde igen, samtidig med, at der lige er udskrevet en skattelettelse i milliardklassen, som forgylder samfundets i forvejen velhavende mennesker. Denne skattelettelse bidrager netop til overophedning, og gavner ikke de offentlige ansatte.

Statsministeren hykler for åben skærm, og fører en skjult ideologisk kamp igennem den økonomiske politik. Der må ikke herskes nogen tvivl om, at der skal føres en ansvarlig økonomisk politik. Det er meget vigtigt – frem for alt. Men at regeringen bevidst prioriterer disse ulogiske skattelettelser, på bekostning af vores ansatte i den offentlige sektor og kvaliteten på vores fælles velfærd, er en gåde.

Som socialdemokrat er det en skuffende tale fra statsministeren. Vi ønsker ansvarlighed i økonomien – og måden er, at prioritere helt anderledes, så det kommer dem til gode, som virkelig har brug for det.

At hendes majestæt Dronningen skulle kunne imponere mig mere end landets politiske leder, er skuffende. Jeg savner visioner og fremtidssyn fra regeringen, men de udebliver. Lad os håbe på, at Danmark snart får en nytårstale med socialdemokratiske svar på fremtidens Danmarks. Leverandøren til den bliver Helle Thorning-Schmidt.


1 kommentar:

Anonym sagde ...

behovet for at se:)