fredag, december 07, 2007

Vladimir Putins kupmageri vil få konsekvenser

Rygterne svirrer dags dato på det kraftigste, eftersom Jyllands-Posten bringer historien om, at Putin nu vil kuppe sig til magten.

Ruslands afgående præsident, Vladimir Putin, afviste ellers før valget at ændre i forfatningen, således at han kunne bibeholde posten som Ruslands præsident. I stedet er det idag kommet frem, at han har lavet en - ind til nu - hemmelig aftale med Europas sidste diktator, Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, om at ligge de to nationer sammen til et Rusland-Hviderusland.

Jyllands-Posten skriver bl.a.:
Ifølge aftalen, der i henhold til Ekko fra Moskva vil blive underskrevet af Putin under et besøg i Hviderusland i næste uge, bliver Hvideruslands diktator Aleksandr Lukasjenko formand for et nyt parlament, der kommer til at bestå af politikere fra de forhenværende sovjetrepublikker. Forfatningsdokumentet proklamerer unionsstaten Rusland-Hviderusland.
Hvis oplysningerne passer, er det skræmmende, hvorledes Putin og Lukasjenko begge overtrumfer befolkningerne og ligger disse slyngelstater sammen. Jeg husker tydeligt valget i Hviderusland for et par år siden, hvor flere af mine venner i DSU, som var med som valgobservatører blev truet og tilbageholdt, pga. påvisning om åbenlys valgsvindel. Putin sad tavs i Rusland med en forbeholden støtte til den hviderussiske diktator. På den anden side var Europa i oprør.

Vi taler her om en udenrigspolitisk nyhed af meget høj kaliber, som det endnu er svært at se en konklusion på. Internt i den russiske verden, vil Putin tilsyneladende være styrket. Landet er kendt for ensidig, centraltejede medier, hvor udenlandsk kritik filtreres fuldstændig væk. Navnligt i Hviderusland.

Men hvordan den vestlige verden vil tage imod denne nyhed, bliver spændende - hvis den altså passer. Det vil helt sikkert få konsekvenser for Europa og USA.

Unipolaritetens ophør?

Eftersom at verden, siden den kolde krigs ophør, nærmest har været unipolar, med USA som den eneste reelle supermagt tror jeg, at vi i højere grad vil se en diskussion om, hvorledes verden igen udvikler sig til at blive bipolær - eller måske endda multipolær, eftersom også de islamiske nationer spiller en større rolle. Dermed vil vi se, at der igen opstår flere, bestående, magtpoler i verden.

Jeg er bange for, at vi med Vladimir Putins nye træk, vil se en optrapning at konflikten mellem det gamle øst og vest, for med denne udvikling vil Putin helt sikkert også vise, at han nu for alvor også er en af verdenslederne. Det spændende bliver yderligere at se, hvorledes en eventuelt tredie pol, bestående af den islamiske verden, vil forholde sig til de andre.

Hér kan Bush's værdipolitiske konfrontationskurs blive en boomerang for det vestlige samfund.

Vi følger udviklingen med spænding.

Ingen kommentarer: